Николай Младенов: Повече жени - посланици ще има след Нова година

share

В началото на мандата на новоизбрания президент Росен Плевнелиев процесът на оттегляне на българските посланици, бивши сътрудници на Държавна сигурност, ще приключи окончателно.

Това увери в „Дарик кафе” министърът на външните работи Николай Младенов.

Според него всеки, който не е доволен от някое решение, може да води дела в съда. Така Младенов коментира решението на Конституционния съд от вчера, свързано с лустрационните текстове в закона за дипломатическата служба. „Няма отзовани посланици към този момент. Има дипломати, чиито мандат изтича, има такива, които са командировани в София”, каза Младенов.

От Нова година България ще има повече жени на посланически постове, каза още външният министър.

На въпрос за съдбата на задържания Гълъбин Боевски в Бразилия заради притежание на наркотици, министър Николай Младенов каза, че засега няма промяна. „Няма промяна в ситуацията. Знам, че неговите адвокати ще искат промяна на мярката му за неотклонение, но повече информация трябва да се търси от тях", коментира външният министър. Той припомни, че България няма споразумение за екстрадиция с Бразилия, а в Латинска Америка към момента поради различни причини има задържани близо 400 българи.

Водещи новини

Още новини