ДПС: На 8 април ромите отправят апел за уважение и мир - слънцето свети еднакво за всички (видео)

Булфото
share

На този ден ромите по света отправяме апел за уважение, мир и толерантност, защото слънцето свети еднакво за всички. Това каза от парламентарната трибуна депутатът от ДПС Александър Методиев в декларация на движението по повод Международния ден на ромите - 8 април.

Социалната цел на международния ден е да привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на винаги намиращите се в малцинствена позиция цигани, каза депутатът. Осми април е ден на ромското пробуждане и е отбелязван като символ на обединение на ромите от цял свят в стремеж за равноправно вписване в глобализиращия се модерен свят, отбеляза Методиев. Запазването и обогатяването на ромската идентичност е важна част от този процес, който запазва ромските ценности и разкъсва патриархалните окови пред модерния ром, посочи той.

Проблемите на ромите са вътрешно-държавен въпрос, непосредствено свързан с интегритета на етносите в обществото, каза Методиев. По думите му парламентът, правителството, местната власт, неправителствени организации и самата ромска общност трябва да са партньори при решаването на въпросите, свързани с ромите в България.

Водещи новини

Още новини