Кунева: В България имаме светско образование (видео)

share

Министърът на образованието Меглена Кунева заяви по повод бурките пред журналисти в УНСС, че в България имаме светско образование и "такава манифестация на религиозни вярвания" не се предвижда, имаме наредба за това какъв трябва да бъде външният вид на ученика в училище, предаде репортер на Novini.bg.

По думите й в тази наредба се казва, че учениците трябва да имат приличен вид и с вида си не могат да излизат от рамките на това, което предполага законът и нормативите.

Тя коментира, че в България бурката никога не е била традиционен атрибут на мюсюлманската религия. Като министър на образованието и като юрист стриктно изпълнявам законите и настоявам всички да ги изпълняват, посочи Кунева и отново акцентира върху наредбата за външния вид на учениците в училище. Министър Кунева отново заяви, че училището е светско място и това важи, независимо какви са религиозните предпочитания. Когато всички имаме едно и също разбиране за спазване на законите, това по най-добрия начин гарантира правата на всеки български гражданин, посочи вицепремиерът. Тя отбеляза, че в момента не само в България, но и на други места, трябва да се направи една много внимателна преценка между сигурността и това, с което сме свикнали да смятаме, че ни се полага, като демократични постижения.

Вицепремиерът Меглена Кунева коментира темата за бурките преди да изнесе публична лекция пред студенти в УНСС на тема "Антикорупционни политики и законодателство".

Водещи новини

Още новини