От 400 на 1000 се увеличава броят на българите от чужбина, които могат да кандидатстват за студенти

Novini.bg
share

Правителството реши да се увеличат осигурените от българската държава места във висши училища за обучение на наши сънародници от чужбина в образователно-квалификационните степени „бакалавър“ и „магистър“ от 400 на 1000. Също така, вече 20 висшисти от българската диаспора ще могат да се обучават за образователна и научна степен „доктор“ при 12 досега.

Актуализацията на постановлението на МС е породено от трайната тенденция на увеличаване броя на кандидат-студентите поради повишен интерес към обучение в българските висши училища на нашите сънародници от държави с традиционни български общности (Украйна, Сърбия, Молдова, Албания и др.), както и от други страни, съобщиха от правителствената информационна служба.

Министерство на образованието и науката ежегодно осигурява до 15 места за приемане на студенти, субсидирани от държавата, предназначени за класираните на първо място на националните олимпиади по български език и литература и за първенците на випуски от 12 средни училища в райони с компактно население от българската народност в Украйна, Молдова, Сърбия, Румъния и Казахстан.

Водещи новини

Още новини