Фандъкова на работно посещение във Виена

Булфото
share

Кметът на София Йорданка Фандъкова пристигна на работно посещение във Виена начело на делегация на Община София, съобщи БТА.

Преди обяд се състояха разговори между госпожа Фандъкова и кмета на Виена Михаел Хойпл. Българската делегация, в чийто състав е включен и заместник-кметът на София по направление "Зелена система, екология и земеползване" Мария Бояджийска, поставя фокуса на своето посещение върху проучване на австрийския опит в опазването на околната среда и по-специално в незамърсяващата околната среда преработка на отпадъци.

Госпожа Фандъкова запозна своя домакин с проекта за преработка на зелени и битови отпадъци в София и го осведоми за пуснатия в действие през миналата година завод за преработка на отпадъци.

Кметът на Виена Михаел Хойпл изрази одобрението си за развитието на София като град с грижа за опазване на околната среда и изказа готовността си да предостави на София техническа експертиза и консултации в осъществяване на проекта за добив на енергия от алтернативни горива.

Включените в състава на делегацията граждани, живеещи в районите близо до ТЕЦ София, посетиха централата за изгаряне на битови отпадъци Пфафенау, в която се изгарят 32 това смет на час и енергията се използва за производство на пара, задвижваща турбини за електроенергия. Топлинната енергия е част от отоплителната система на града. По този начин се оползотворяват 76 процента от съдържащата се в сметта енергия.

Българската делегация посети и топлоелектрическата централа Шпителау, която преработва битовите отпадъци в топлинна енергия и екологично чиста електроенергия. С енергията от изгорените 250 000 тона битови отпадъци годишно се отопляват 318 000 виенски жилища.

Водещи новини

Още новини