БСП поиска отлагане на влизането в сила на Закона за предучилищното и училищното образование

Булфото
share

От "БСП лява България" настояват до сряда Министерският съвет да внесе законопроект за отлагане на влизането в сила на Закона за предучилищното и училищното образование. Това обяви в декларация от парламентарната трибуна председателят на групата Михаил Миков.

Ако такъв законопроект не бъде внесен от МС, ние ще го внесем, защото смяната на министри не решава нищо, добави той. Миков отбеляза, че ГЕРБ са последователни в политиката по усвояване на европейски средства, в създаването на хаос в образователната система и убиването на патриотизма и възпитанието в българското средно образование.

Крайно време е да излязат наяве имената на тези експерти, които местят напред-назад "История Славянобългарска", Ботев, Вапцаров, Смирненски, които обезкостяват гръбнака на българското образование, посочи Миков. С тази политика се пренебрегва националният интерес, всява се хаос и страх сред гражданите, отбеляза той.

Вредният закон за предучилищното и училищното образование поставя под въпрос развитието и бъдещето на българите като народ с общо национално самосъзнание, но също така възможността на децата за равен шанс, развитие и житейска реализация, добави Миков. Реакцията на премиера срещу закона няма как да е своевременна днес, месеци след като назовахме проблемите, заради които на министри се искат оставките сега, още повече, че самият просветен министър не е вносител на законопроекта, отбеляза председателят на БСП. И ако имената на експертите, усвоили милионите от Европа, за да направят тази каша в средното образование, все още не са известни на широката публика, то имената на тези 39 народни представители - вносители на законопроекта за предучилищното и училищното образование, са известни, посочи Миков и изреди имената на част от депутатите.

От "БСП лява България" призоваха да спрат "тези лабораторни бизнес упражнения с образованието". Миков посочи, че като резултат от закона единствена реформа е отпадането на автори и произведения. Отпадат цели периоди от българската история заради политическата коректност на днешното управление, отбеляза той.

По думите на Миков, законът урежда търговските практики с многобройните учебници, печатници и най-вече с печалбите около тях. Предвидихте, че основно образование се завършва в седми, вместо в осми клас, за да отпадат по-малко ученици, коментира още той. Според Миков при сегашните противоречия в обществото е необходимо училищата да имат социални и възпитателни функции, освен образователни.

Водещи новини

Още новини