Вътрешният министър на Бавария на среща с Бъчварова: Ще извадим Гърция от Шенген, ако не спре бежанц

Getty Images/Guliver
share

В София се провежда среща между министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и държавния министър на вътрешните работи, строителството и транспорта на германската федерална провинция Свободна държава Бавария Йоахим Херман. Тема на срещата бе Приоритетна област „Сигурност” на Стратегията на ЕС за Дунавския регион, посветена на противодействието на международния тероризъм.

Министър Бъчварова заяви, че е удовлетворена от готовността за сътрудничество на държавите в Дунавския регион по отношение на сигурността, предаде репортер на Новини.бг.

Очаква се държавите от Дунавския регион да подпишат декларация за сътрудничество, като ще се обединят около 4 пункта: превенция на тероризма, гранична сигурност, защита на критичната инфраструктура, засилване на потока на информация между страните.

Той каза, че въпросът за сигурността на границите е много важен и страните на ЕС трябва да се защитават, защото всички ние сме заинтересован от това външните граници на ЕС да бъдат охранявани. За тази цел трябва да се провеждат много бързи и успешни акции и да има бърз обмен на информация между страните от региона.

Вътрешният министър на Бавария бе категоричен, че мигрантският поток незабавно трябва да бъде спрян, но не България и Македония да се превръщат в чакалня за бежанци, а те да останат още в Турция. „Трябва ясно да кажем, че Германия не може да приеме повече бежанци“. Той добави, че ако Гърция продължава да не охранява границите си, ще й се наложи да напусне Шенген“.

В момента в Германия текат преговори с Турция да се задържат бежанците там, добави той.

Водещи новини

Още новини