ПФ: Държавата трябва да защити нашите сънародници зад граница, подложени на асимилация

Булфото
share

Българската държава трябва да се погрижи за правата на нашите сънародници, които са подложени на асимилация, водеща до непрекъснато стопяване на българските малцинства в съседните страни, заявиха от Патриотичния фронт в декларация от парламентарната трибуна по повод 10 декември - Международен ден за правата на човека.

България е една от страните, която по силата на международните договори, най-остро изпитва на гърба си проблемите с откъсването на етнически територии, миграцията на стотици хиляди българи и оставането на милиони в границите на чужди държави. Над три милиона българи и днес живеят в т.нар. исторически български общности в Македония, Албания, Косово, Сърбия, Румъния, Украйна, Молдова, Турция и Гърция. На много от тези места те не могат свободно да изявяват своята етническа принадлежност и да ползват българското си име, отбелязват от ПФ.

В декларацията се обръща внимание и на нарастващата заплаха от тероризъм и агресия по цял свят и се отбелязва, че терористичната организация Ислямска държава погазва гарантирани права и свободи, руши създадени от човешката цивилизация ценности и руши световния ред.

ПФ изразява своята солидарност и съпричастие към общата световна грижа за опазването на всеки човек и заявява, че международната общност трябва час по-скоро да обедини усилията си за справяне със злото, наречено Ислямска държава.

От парламентарната група декларират, че ще поставят специален фокус върху правата на всеки гражданин, независимо дали е на територията или извън родината си. В същото време те посочват, че са против предоставянето на необосновано и неоснователно несъразмерни преференции на едни групи граждани спрямо други.

От ПФ приканват към конструктивен подход в името на гражданите на България, на българските общности в чужбина на техните очаквания и бъдещето им.

Водещи новини

Още новини