Президентът: Русия, Европа, САЩ и Китай трябва да се обединят в борбата срещу тероризма (видео)

Булфото (архив)
share

Президентът Росен Плевнелиев призова целият свят да се обедини и изправи срещу тероризма, защото това е глобална заплаха и отговорът трябва да бъде глобален, предаде репортер на Novini.bg.

"Всички трябва да се обединят. САЩ, Европа, Русия и Китай. В борбата трябва да се включи целият арсенал от мерки за сигурност. Не трябва да има религиозни различия. Християни, мюсюлмани, евреи, всички трябва да живеем в мир. Контролът на външните граници на Европейския съюз трябва да се засили, а не да се издигат метални заграждения между страните", категоричен беше президентът.

"Модернизацията и хората са двата актуални ключови аспекта, гарантиращи изграждането на необходимите отбранителни способности и успеха на трансформацията като цяло. За модернизацията сме длъжни да впрегнем всички възможности, в това число сериозен финансов ресурс от държавата. Въпреки трудностите българската армия изпълнява конституционните и сътрудническите си задължения в колективната система за сигурност на НАТО и ЕС", каза още Плевнелиев.

"Удовлетворен съм, че планираните разходи за отбрана за следващата година ще се увеличат и ще бъдат 1,35% от БВП. Очаквам програмата, която бе приета от Министерски съвет, да бъде утвърдена още тази седмица и от Народното събрание. Задача на Министерство на отбраната е да гарантира кариерно развитие и мотивация за всеки военнослужещ по един обективен и надпартиен начин, а българската държава трябва да застане зад усилията на министерството за това. Апелирам към национално отговорно отношение на всички политици и институции за изпълнение решенията на Консултативния съвет по национална сигурност от април, тази година", призова държавният глава

Водещи новини

Още новини