Менда Стоянова за цената на винетката: Всяко удоволствие се заплаща

share

За да се случват хубави неща, трябва да се събират пари. Винетката е вид такса, която сега се увеличава. Осем години цената й не е бил повишавана, а това не е правилно. Всяко удоволствие се заплаща. Ако искаме да се радваме на новите пътища ще трябва да плащаме за поддръжката им. Това каза Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в НС, в предаването "Лице в лице" по БТВ.

Стоянова посочи, че в България семействата имат по два автомобила. "Шофьорите трябва да проумеят, че както имат пари за бензин, така трябва да плащат и за пътища. Не е честно възрастните хора на село да плащат за пътища, чрез данъците си", смята тя.

Менда Стоянова увери, че данък "градина" няма да засегне къщите с двор на село. "Няма да се увеличат данъците на стопаните, а само на земеделската земя. Сега тя е освободена от данъци, за да се стимулират производителите". Стоянова припомни, че земеделците са подпомагани от държавата. Тя уточни, че с данъкът ще се облагат пустеещите земи, като по този начин стопаните ще се стимулират да обработват земите си. "Във всяко нещо трябва да се търси икономическата и обществената логика. Всеки трябва да плаща за това, че живее в това общество".

Стоянова коментира и ограничаването на кешовите разплащания до 5000 лв. "Основните парични потоци на сивата икономика се плащат кешово. Минавайки през банката те остават следа. Тя даде за пример редица европейски държави, които изцяло са забранили разплащанията в брой".

Водещи новини

Още новини