Приехме Програма за развитие на отбранителната способност на Въоръжените сили

Novini.bg
share

Министерски съвет прие Програма за развитие на отбранителната способност на Въоръжените сили на България до 2020 г., съобщи пред журналисти заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев, цитиран от БТА.

Той каза още, че работна група на Министерството на отбраната е изработила предложение за промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, и по-специално чл. 130. Промяната позволява отбраната на въздушното пространство на страната да се осъществява не само от българските ВВС, но и съвместно със сили в рамките на Северноатлантическия алианс.

Програмата е стратегически документ, въз основа на който ще се изработи План за развитие на въоръжените сили и ще бъдат съгласувани всички оперативни и тактически планове. Този документ създава правните основи за започване на реформата в българските въоръжени сили, отбеляза Кюмюрджиев.

С приетата днес програма се поема политически ангажимент да се увеличат разходите за отбрана на 1,35 на сто от БВП за 2016 година с план за увеличение на 1,5 на сто след 2018 г. и достигане на 2 процента от БВП през 2024 година.

Съобразно финансовите възможности и приоритетите в тази програма ще се изработят проекти за модернизация на остарелите руски и съветски платформи, които все още се използват от българските въоръжени сили.

Правителството е дало мандат на министъра на отбраната за провеждане на преговори за закупуване на нов многоцелеви боен самолет, който да бъде на въоръжение в българската армия към 2018 година.

Всички други проекти, които са отразени в програмата ще бъдат на вниманието на правителството и ще бъдат финансирани до 2020 г, съобразно финансовите възможности, отбеляза заместник-министърът.

Промяната на закона е абсолютно необходима с оглед изпълнението на приетите през септември 2014 г. в Уелс мерки за осигуряване на сигурността на югоизточния фланг на НАТО, каза Димитър Кюмюрджиев.

По думите му с промяната в закона се създават предпоставки за изпълнение на поетия ангажимент в Уелс за усилване охраната на югоизточния фланг на НАТО.

Заместник-министърът отбеляза, че всички страни в региона - Румъния, Албания, Словения, Гърция, осъществяват съвместно функцията "Air Policing" ("ер полисинг"). България е единствената страна, която не осъществява съвместно тази функция, поради което промяната е абсолютно необходима, заяви Кюмюрджиев.

В момента България не преговаря със съюзниците в рамките на НАТО за провеждане на подобна мисия с българските ВВС, но промяната в закона ще даде възможност страната ни, на базата на Парижкия протокол, да започне такива преговори, уточни зам.-министърът.

Преговорите ще бъдат финализирани с меморандум за разбирателство или в друг документ, който ще премине през Министерския съвет и Народното събрание.

Водещи новини

Още новини