Обстановката в Турция се следи ежечасно, увери Кунева

Булфото
share

Ситуацията около бежанската криза се следи, готови сме във всеки един момент да направим предложения, които да стабилизират Европа по отношение на миграцията и да запазим сигурността в България.

Това заяви на пресконференция в Смолян вицепремиерът Меглена Кунева, цитирана от БТА.

Обстановката в Турция се следи ежечасно, ние сме в изключително добра връзка с турските дипломати и с турските власти, допълни вицепремиерът.

Относно проблема с откритите от ЕК наказателни процедури срещу България по въпроси, свързани с мигрантите, Меглена Кунева прогнозира, че страната ни ще се справи бързо и няма да се стигне до санкции.

По въпроса за нетранспонираните директиви, очаква се МВР да предложи своя план как по-бързо да се справим с това забавяне, посочи Меглена Кунева.

Тя смята, че в министерството имат силите и капацитета да го направят бързо и да не се стигне до санкции. Според вицепремиера парламентът трябва да работи по-ударно, за да се приемат измененията в закона по отношение на нетранспонираните европейски директиви.

Имаме Закон за убежището, който изчаква преди второ четене в Народното събрание, така че по една от наказателните процедури е въпрос на дни да изпратим уведомително писмо, че нещата са под контрол, заяви Меглена Кунева.

В отговор на журналистически въпрос за "горещите точки" вицепремиерът Кунева коментира, че този вариант е възможен, само ако страната го поиска в случай, че напливът на бежанци е в такъв размер, при който не може да се справи сама със своя административен капацитет.

До момента има два такива центъра /"горещи точки"/ в Пирея /Гърция/ и Катания /Италия/, които са създадени да приемат стотиците хиляди бежанци. Такава опция съществува за всяка държава, а според Меглена Кунева е възможна за България само, ако се окажем в ситуация с такъв бежански натиск, какъвто видяхме в Гърция и Италия. Засега това не е картината у нас, смята вицепремиерът.

Водещи новини

Още новини