Проверяват за принадлежност към ДС кандидатите за инспектори във ВСС

Novini.bg
share

Кандидатите за инспектори към Инспектората на ВСС ще бъдат проверявани за принадлежност към бившата ДС. Това реши парламентът, като утвърди правилата за реда за предлагане и избор на кандидати за инспектори в Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Редакцията бе направена и гласувана с мнозинство в пленарната зала от Петър Славов от Реформаторския блок.

В седемнайсетдневен срок от приемане на правилата номинации, освен народни представители, могат да правят и юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на общественополезна дейност, висши училища и научни организации.

Предложенията се правят в писмена форма чрез деловодството на Народното събрание до правната комисия.

Желаещите да бъдат инспектори във ВСС трябва да представят редица документи, сред които свидетелство за съдимост и удостоверение от Националната следствена служба.

Изслушването на допуснатите кандидати е на открито заседание на комисията по правни въпроси, което се излъчва в реално време чрез интернет страницата на Народното събрание.

Всеки допуснат представя концепция за работата си като инспектор и декларация за имотното си състояние и произхода на средствата за придобиването на имуществото си по образец, утвърден от министъра на правосъдието, отбелязва БТА.

Гласуването се извършва в пленарната зала поотделно за кандидат по поредността, определена в списъка на номинираните.
Избрани са тези, които са получили най-много гласове при спазване на изискването за мнозинството.

В случай, че повече от десет кандидати получат необходимия брой гласове, събралите необходимия, но най-малък равен брой, отиват на балотаж като за избран се смята този, който е получил най-много гласове, но не по-малко от две трети от общия брой народни представители.

Водещи новини

Още новини