Частните детски градини и училища ще получават държавна субсидия, реши НС

Novini.bg
share

Парламентът прие на второ четене текстове от Законопроекта за предучилищното и училищното образование, според които частните детски градини и училища може да получават държавна субсидия за осъществяване на задължителното предучилищно и училищно образование на децата и учениците.

За получаване на субсидията частните детски градини и училища ще трябва да заявят желание. Въвежда се задължението частните детски градини и училища, които са включени в системата на държавното финансиране, да осигурят възможност 20 на сто от приеманите в тях деца и ученици, в това число с изявени дарби или със специални образователни потребности, да се обучават без заплащане на дейностите, финансирани от държавата.

В знак на протест срещу приетата промяна депутатите от "БСП лява България" напуснаха пленарната зала. В рамките на дебатите против новата норма се обявиха и народните представители от АБВ, както и някои депутати от Патриотичния фронт. В подкрепа на промяната се обявиха от ГЕРБ и Реформаторския блок. За кого правите този закон - за тези, които вече имат, попита Янаки Стоилов от БСП. Според него промяната е дълбока антисоциална мярка.

Мариана Тодорова от АБВ заяви, че от групата подкрепят философията и духа на закона, но не са съгласни държавата да финансира частните училища. Според нея отлив на ученици от държавните училища ще се отрази на качеството на образование в държавните училища, базата ще се влоши, ще намалеят приходите за ремонт и административни разходи.

Милен Михов от Патриотичния фронт заяви, че ако всички частни детски градини и училища решат да се възползват от държавната субсидия, ще са необходими 15-20 милиона лева.

Снежана Дукова от ГЕРБ заяви, че необходимата сума е по-малка - около 13 милиона лева. Бойка Маринска от Реформаторския блок отбеляза, че промяната е модерно разбиране за осъществяване на правото на образование.

Спорове в пленарната зала предизвика и заглавието на законопроекта. От БСП настояваха вместо образование да се използва думата просвета. С приетите текстове остава правилото задължителното предучилищно образование да започва от 5-годишна възраст.

Водещи новини

Още новини