Стотици на протест пред парламента срещу избора на Мая Манолова за омбудсман (обновена+видео+галерия

Булфото
share

Стотици граждани протестират пред парламента срещу избирането на Мая Манолова от БСП за омбудсман.

Протестът е под наслов "Не искам Манолова за омбудсман на статуквото и историческия компромис", организиран е в социалните мрежи.

Протестиращите се обявяват "срещу подмяната на волята на милиони избиратели, очакващите промяна на статуквото". Според тях с този избор парламентът е извършил още едно посегателство срещу смисъла на своето съществуване. Вместо работа в полза на обществото отново демонстрира политически пазарлъци, скрити коалиции и търговия с влияние, пишат организаторите на протеста в социалните мрежи.

Протестиращите скандират "Оставка" и "Мафия". Те носят носят градинска лопата, на която пише "Омбудсманът е политик с чисти ръце, твоите не са".

Според организаторите на демонстрацията Мая Манолова не е подходяща за омбудсман заради участието й в "Костинбродската афера".

От "Протестна мрежа" излязоха с позиция да се разпусне Народното събрание и да има предсрочни избори в най-кратък срок заради серия решения на депутатите от последните дни.

Движението пред парламента е блокирано, колите се пренасочват зад паметника на Цар Освободител.

Мая Манолова беше избрана за омбудсман днес от парламента след процедура на тайно гласуване. Тя получи 129 гласа от гласувалите 223 депутати.

Водещи новини

Още новини