Делян Добрев: Не разбирам протеста на работодатели и синдикати

Булфото
share

Не разбирам протеста, защото все още няма цени, срещу които да се протестира. Правителството изпълни договорените мерки между правителство, работодатели и синдикати. Това каза председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев /ГЕРБ/ пред журналисти в парламента.

Той отбеляза, че мерките, които са били обявени преди около 20 дни, са станали факт в поставения предварително срок - 24 юли.
Регулаторът все още не е калкулирал цените, след като направихме последните промени в законодателството, с които търсихме и намерихме допълнителни резерви, а виждаме протести, каза още Добрев. На някои от лозунгите видях, че протестиращите са против кражбите в енергетиката - "Цанков камък" и "Белене", само че на мен ми се струва, че е малко закъснял този протест срещу "Цанков камък" и "Белене", защото парите са платени много отдавна, а дефицитите ги има, коментира той. Чух също така, че синдикатите протестират срещу Фонда за енергийна сигурност и вноската от пет процента на всички производители в този фонд, което също е много странно, защото това бе идея на самите синдикати, каза още Добрев.

Делян Добрев посочи, че не разбира и как синдикати и работодатели стачкуват заедно, при положение че работодателите искат да се съкращават разходи в енергетиката, а синдикатите не дават да се намаляват административните разходи и тези за хората, работещи в енергетиката.

В отговор на репортерски въпрос за ново отлагане, Добрев попита какво ще се постигне с това допълнително отлагане, освен натрупване на дългове в НЕК, ако тя продължи да следва модела и цените, приети от регулатора през миналата година. Резервите, които можеха да бъдат намерени, са обсъдени между работодатели и синдикати и са факт, спестяванията и допълнителните приходи са в размер на стотици милиони левове, каза председателят на парламентарната комисия по енергетика. Той допълни, че на въпроса какъв ще е ефектът от тези промени върху цената на електроенергията, отговор трябва да даде регулаторът.

Водещи новини

Още новини