Борисов: Ще преборим битовата престъпност, когато съкратим съдебната процедура

Булфото
share

Доста мерки са предприети в борбата срещу битовата престъпност.

Това заяви от парламентарната трибуна министър-председателят Бойко Борисов по време на днешния парламентарен блиц контрол. Той отговори на въпрос на съпредседателя на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. "Темата за битовата престъпност касае цялата общественост. Последните години към нея се реагираше само на парче. Става проблем, отива жандармерията, тръгва си жандармерията, а проблема остава. Случаите и примерите са много. Ясно е, че са необходими повече средства. Въпросът ми е дали правителството прави нещо за борбата с битовата престъпност и ще има ли повече средства за тази борба", попита лидерът на ВМРО.

"Предишното правителство увеличи с 200 млн. разходите на министерството без да има никакви финансови обосновки. Огромни пари се харчат в тази сфера. За да има реални резултати в борбата срещу битовата престъпност, трябва да скъсим съдебната процедура", категоричен беше Борисов. "Години наред се точат дела. Първа инстанция, втора инстанция. Примерът в Сандански е показателен. Осъждан няколко пъти и убива човек. Престъпниците си стоят свободни и продължават да крадат. Не казвам, че трябва да върнем тухларните, но трябва да има реални присъди", поясни премиерът.

"Има хора с по над 40-50 висящи дела. МВР отчитат по-голяма разкриваемост, но осъдителните присъди са 1-2%. Същият проблем го имаме в митниците. Акт след акт, глоба след глоба и на финала нищо. Направете промени в закона, за да скъсим съдебната процедура. Няма проблем. Ще направим видеонаблюдение. Ще снимаме престъпникът за 25-и път как краде, а после адвокатът му ще отиде и ще го освободи. Сега е златно време да си адвокат, с най-голямо уважение към адвокатите го казвам. Дано довечера да няма някое протестно писмо от тяхна страна. Трябва да направим промени в сроковете и присъдите да влизат в сила на мига", заключи Борисов.

Водещи новини

Още новини