Румен Овчаров: Няма вариант токът да не поскъпне

Булфото
share

Очевидно е, че трябва да се вдигне цената на тока. Няма вариант как да не се случи това, каза в сутрешния блок на БНТ бившият енергиен министър и бивш депутат от БСП Румен Овчаров.

Популизмът в политиката е като алкохола за всеки един от нас. Когато е в малки количества, води до приповдигнато настроение, но в големи количества причинява махмурлук. Очевидно в този смисъл напоследък политиците са в тежък махмурлук, добави той.

Действията на Борисов са обясними – на него му е ясно, че токът трябва да поскъпне, но е длъжен да казва, че е против увеличаването на цената. Не мога да разбера обаче политиците, които казват, че мястото на дебата за цената на тока е в парламента. Точно там не е мястото на подобен експертен дебат. В България най-после трябва се да покаже, че има независим регулаторен орган. Ако продължаваме да се лашкаме между политически и корпоративни интереси, ще продължаваме да затъваме в блатото, подчерта социалистът.

По думите му бизнесът няма право да протестира, тъй като получава електроенергия на цени, наполовина по-ниски от тези за Европейския съюз.

С трици маймуни не се ловят. Цената на тока е икономическа, а не социална категория. Ако продължаваме да я смятаме за социална категория, държавата трябва да отдели около 5 млрд. лв. годишно и всички ние няма да плащаме за електроенергия, заяви Овчаров. По думите му има риск през зимата мощностите, които не са ремонтирани, да спрат.

В енергетиката трябва да се действа с дългосрочна визия. А у нас се действа от днес за утре – "дайте да закърпим дупката, пък после ще мислим", каза бившият енергиен министър.

По повод ситуацията в БСП Овчаров каза, че изключването на хора от партията няма да я направи по-силна. БСП сърба попарата, която сама си дроби по време на управлението на кабинета "Орешарски" или резултатите от управлението по модела "Станишев", заяви социалистът. Той е убеден, че БСП няма да повтори съдбата на СДС и да "избледнее" на политическата карта.
 

Водещи новини

Още новини