Нямаме претенции, че пенсионната реформа започва и свършва с нас, обяви Борисов (обновена+видео)

share

Заедно със синдикатите и работодателите постигнахме съгласие за промени в пенсионната система. Те ще бъдат подкрепени от ГЕРБ в парламента и са надявам и другите партии да ги одобрят, каза в МС премиерът Бойко Борисов след двучасова среща на министри от кабинета със социалните партньори.

Първата реформа е инфраструктурата. Нямаме претенции, че пенсионната реформа започва и свършва с нас, категоричен бе министър-председателят.

„Много от големите проблеми обаче са замитани и отлагани във времето. Затова беше много трудно да се намери разумен компромис. Бюджетът на държавата знаете с колко милиарда дофинансира НОИ. Всички ние се опитахме да си свършим работата и максимално да направим компромис", каза още Борисов.

Той даде пример с индустриалците и миньорите, че трябва да останат на по-ниска пенсионна възраст. „Няма да допуснем след като се пенсионират, да отидат пак и да работят като миньори и да получават пенсия и заплата.От името на ГЕРБ се надявам, че пенсионната реформа ще бъде подкрепена", каза още Бойко Борисов.

Премиерът отбеляза, че компромиси са направени от всички страни, но те няма да се отразят негативно на финансовото стабилизиране на общественото осигуряване.

"На никой не му е приятно синдикалист да отиде и да каже, вдига ви се пенсионната възраст. На никой работодател не му е приятно да каже, вдигаме ти вноските, подчерта Борисов.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов поиска така постигнатото съгласие да не бъде променяно в парламента.

Ние ще внимаваме какво ще стане в парламента. Вицепремиерът Калфин намекна за това, но на нас не ни се иска този баланс, който ние постигнахме, да стане обект на безпринципна политическа търговия в Народното събрание. Ние имаме намерение да проведем спешни срещи с всички парламентарни групи, особено с тези, от които зависи взимането на това решение, с категоричното настояване да запазят тази уговореност, която е постигната тук, такава, каквато е и да дадат ход на развитието на пенсионната система по нататък, каза той, цитиран от БНР.

Осигуровките за фонд "Пенсии" ще се увеличат с по 1% през 2017-а и 2018-а година, което ще вкара допълнително по половин милиард лева в НОИ. Възрастта за първа категория труд ще бъде 55 години, а за втора - 60 години. В сектор "Сигурност" пенсионната възраст от догодина ще е 52 години и 10 месеца и ще нараства с по 2 месеца годишно до достигане на 55 години, обяви от своя страна вицепремиерът Ивайло Калфин.

Водещи новини

Още новини