Борисов: Очаквам от ЕС солидарност за бежанския натиск

Булфото
share

По време на блиц контрола депутатът от БДЦ Росен Петров коментира усилията на България да овладее бежанския натиск на турската граница.

Доколко европейските страни, особено тези с по-висок стандарт, са готови да споделят тази отговорност, и каква е позицията на правителството по този въпрос, обърна се Петров с въпрос към премиера Бойко Борисов. Дали европейските ни съюзници ще ни помогнат в решаването на тази криза, тъй като със затоплянето на времето напливът се увеличава, попита още депутатът от БДЦ.

Поставихме тази тема още на Европейския съвет, уточни Борисов. Трагедиите в Средиземно море събудиха вниманието на ЕС и Германия и Франция изпратиха военни кораби, които да спират бежанската вълна и да действат срещу трафикантите на хора. За радост, на фона на там развиващите се събития, на нашата граница бежанският натиск е много по-малък. Даже вчера 500 човека са се върнали – не са прогонени, разбира се, по собствено желание са се върнали. Поставих въпроса, че едно е да си външна граница, друго е например да си граница между Австрия и Германия. Предложих да бъде приет квотен принцип, за да бъдат солидарни всички по този въпрос. Поставили сме си проблемите за решаване и очаквам да бъдат решени, заяви премиерът.

Водещи новини

Още новини