Партиите да се откажат от интернет-троловете, зоват от РБ

Getty Images/Guliver
share

Предлагаме на политическите партии джентълменско споразумение да не ползват интернет-тролове. Това е текст на декларация, в която предвиждаме партиите да се откажат от ползването на платени коментатори, известни като тролове, а медиите и сайтовете да следят и осветяват всички случаи, които им станат известни. Това е казал на кръгла маса в Народното събрание днес народният представител от Реформаторския блок Антони Тренчев, инициатор на форума, цитиран от пресофиса на Движение "България на гражданите".

Ние, представителите на политическите партии от 43-то НС категорично заставаме зад правото на всеки български гражданин да изразява свободно мнението си. За нас свободата на словото, освен основно право и ценност, е и основен стълб на демокрацията, се посочва в декларацията. Партийните тролове са най-дразнещата форма и проява на платените коментари - те са неясно финансирани, анонимни, насаждат напрежение, език на омраза и клевети. Като стъпка към решение аз предлагам този проект на декларация, е казал още Тренчев.

Според него корпоративното тролене е също толкова негативно като практика, а троленето с цел зловредно насаждане на омраза е наказуемо в българското законодателство. Участниците са подчертали, че процедурата по разкриване на това кой седи зад троловете е сложна, според закона, защото не е дефинирана като тежко престъпление, което да изисква над 5 или 10 години затвор. Решението на проблема с троловете е в намирането на баланс между свободата на словото, върховенството на закона и човешките права.

Водещи новини

Още новини