Влиза в сила новата глоба за кола на тротоара

share

Още през лятото Столичната община ще започне да налага санкции от 50 до 200 лева на шофьорите, които са паркирали неправилно колите си по тротоари, зелени площи и детски площадки. Досега инспекторите най-често глобяваха с 20 лв. провинилите се собственици на автомобили. Санкциите бяха гласувани като промени в Закона за движение по пътищата от депутатите преди дни. „Очакваме през седмицата законът да бъде обнародван в „Държавен вестник“.

Веднага след това ще допълним подготвената от нас още в края на м.г. нова наредба за паркиране в София с промените в закона и ще внесем окончателния й вариант за разглеждане в Столичния общински съвет в началото на юни“, съобщи Зафир Зарков от транспортната комисия. Очакванията са документът да бъде гласуван от градския парламент преди лятната ваканция за съветниците, която започва от 1 август. Санкциите ще важат без изключение за всички райони на София, включително и за селата в общината, поясни Зарков. Новата наредба ще даде на шофьорите в София обещания им още през миналата есен безплатен 10-минутен толеранс при паркиране в синя и зелена зона. Десетте минути гратис ще се регламентират с безплатен талон, който ще раздават служителите на Центъра за градска мобилност.

Самите шофьори ще въвеждат часа на паркиране и ще го поставят на предното стъкло на автомобила. Талонът обаче няма да може да се ползва за няколко последователни паркирания, а примерно сутрин и вечер, когато родителите оставят и вземат децата си от детска градина или училище. Примерът е заимстван от реда за паркиране във Виена.

Наредбата предвижда да бъдат издавани вече стикери за паркиране пред дома и по настоящ адрес, а не само по постоянен. Най-вероятно от документа ще отпадне опцията паркингът пред Националния стадион да се превърне в зелена зона за 350 коли.

Водещи новини

Още новини