Няма дилема Европа или Русия, смята Георги Първанов (видео)

Булфото
share

Няма дилема Европа или Русия, България влезе в ЕС във времето, в което имаше най-добрите отношения с Русия, коментира пред журналисти днес лидерът на АБВ Георги Първанов преди началото на Учредителната градска конференция на АБВ в София. Той припомни, че сме подписали договора за членство в ЕС и в същото време сме подписали "Големия шлем".

Първанов, който беше на посещение в Русия, коментира в отговор на въпрос, че на парада на 9 май там са поканени действащи държавни глави и отказът на нашия президент Росен Плевнелиев е предизвикал голямо огорчение. Това е психологически ефект, който ще бъде многостранен и ще рефлектира върху редица други сфери - икономически и културни връзки, отбеляза Първанов.

Той информира, че по време на визитата си е поставил въпроса дали в крайна сметка Южен поток, който по думите му сега се трансформира в Турски поток, може в някакъв вариант да мине през България. Моята теза е да мине по трасето на Набуко, или, ако е възможно, да се върнем на стария вариант през Варна, но този стар вариант според мен е немислим, твърде много са напреднали разговорите между Русия, Турция и останалите участници, коментира Първанов.

Неговата теза е била, че българските правителства имат своята голяма отговорност, Брюксел е проявил двоен стандарт, когато става дума за Северен и Южен поток, но и руски енергийни фактори имат своята отговорност за забавянето на проекта. Не е важно кой е най-виновен, по-важното е да мислим какво може да се направи в тази ситуация.

Това, което най-много ни обещават към момента, е да има отклонение за България, съобщи Първанов, но допълни, че това е байпас и не решава проблемите при криза. Лидерът на АБВ коментира и темата за конституционна реформа, като посочи, че има няколко неща, които би трябвало да си зададем като въпроси преди да тръгнем към нея.

Той напомни, че и досега в рамките на прехода в контекста на изискванията на ЕС за членството сме направили промени, засягащи съдебната власт и посочи, че не е направена равносметка доколко са били ефективни те. Той постави въпроса и дали една конституционна реформа няма да забави промените.

Водещи новини

Още новини