Проф. Константинов: Да свалим възрастта за гласуване поне с година

Булфото
share

Възрастта за гласуване е важен въпрос, а у нас не се обсъжда, коментира проф. Михаил Константинов. Нека да я смъкнем с една година поне, предложи той.

Математикът отбеляза, че в Австрия например 16-годишните имат право да гласуват. "Има мотиви за това - младите са не по-малко информирани и образовани от своите родители и от своите дядовци", посочи Константинов. "Ако се свали възрастта на гласуване обаче, трябва да се свали и зрелостта, тоест ако младежът може да гласува, трябва да има и съответните задължения на пълнолетен", обясни той.

Михаил Константинов коментира намерението на президента Росен Плевнелиев да инициира национален референдум, който да се проведе заедно с местния вот. "Идеята да се правят референдуми с всички национални избори е много добра и се практикува от много държави", отбеляза той, като допълни, че идеята трябва да се приветства и се надява да участват достатъчен брой хора.

Професорът смята, че в момента има много висок праг за признаване на валидността на референдума и, за да бъде ефективно допитването, трябва да се направи поправка в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и да се сложи по-разумен праг. Според него не е проблем допитването да бъде по няколко въпроса, а и това е европейска практика.

Водещи новини

Още новини