Борисов: Няма да подкрепим Димитър Костов за надзора

Булфото
share

"Ще разпоредя на парламентарната група на ГЕРБ да не подкрепи Димитър Костов за подуправител на БНБ, който да оглави банковия надзор. Това заяви пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов, съобщи "24 часа".

Така той потвърди позицията на шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Премиерът посочи като причини факта, че номинацията на Димитър Костов е издигната от управителя на БНБ Иван Искров, на когото от всички страни му искали оставката. Освен това Костов реално е бил част от управлението на Жан Виденов. "Реформаторите, БСП и ДПС прекрасно знаят, че само Искров, като управител по сегашния закон, можел да предложи подуправител. Като не се приеме сега, Искров никой не може да го накара да предложи друг. А видно е, че той не желае да си отиде, желае да се инати, желае да стои на поста до последния си ден", обясни Борисов.

"Затова призовавам и ГЕРБ да не го подкрепи, защото ако ние спазим прагматизма и недай си Боже и ДПС го подкрепи, всички ще кажат, че ГЕРБ и ДПС пазят статуквото на БНБ. Димитър Костов не ми е никакъв, но е що-годе професионалист, който в момента може да заеме този пост. Моето уважение към колегите, хубаво е малко по-колегиално да се отнасят към политическата толерантност на една коалиция", заключи Бойко Борисов.

Премиерът подчерта, че вече половин година, а и повече БНБ е без най-важния си ресорен началник, какъвто е подуправителят по банковия надзор.

Според него, тази година, през август - септември в най-добрия момент ще бъде изборът на нов председател на БНБ и на подуправител.

Източници от БНБ споделиха, че след отхвърлянето на Костов Иван Искров ще се въздържи от предлагането на нови номинации.

Водещи новини

Още новини