Мобилизация в България няма, създава се истерия, отсече Митов

share

В момента в районите на конфликт има около 6 хил. етнически българи – наши сънародници, на които сме длъжни да обърнем внимание.

Това коментира в сутрешния блок на бТВ министърът на външните работи Даниел Митов по повод новината, че 200 000 българи от Украйна ще могат бързо да се завърнат у нас като бежанци.

Отдавна сме призовали Киев да издават свободно визи на наши сънародници. Това вече е направено, но няма голям наплив. Това не означава, че всички българи ще се върнат в България и ще тръгнат да се преселват. Хората си имат живот там, увери първият ни дипломат.

Конфликтът в Украйна трябва да бъде решен по мирен път, категоричен бе Даниел Митов.

Помолен да коментира студени или топли са отношенията с Русия, външният министър увери: „Няма студено-топло в дипломацията. Както си вървяха отношенията, така си продължават да си вървят“.

На въпрос Русия може ли да е заплаха за нас, Митов отбеляза: „Ние страната сме си я заели, това е ясно. Ние сме членове на ЕС, ние сме членове на НАТО“.

Няма опасност България да влезе във война. Това е пълен абсурд, подчерта министърът по повод страховете около изграждането на координационен на НАТО у нас. Такъв център се изгражда в още 6 държави, обясни той.

Мобилизация в България няма. Създава се истерия, подобни обучения на българската армия се водят с години, поясни Митов.

Водещи новини

Още новини