От ПФ притеснени за бесарабските българи (видео)

Булфото
share

Патриотичният фронт подкрепя усилията на европейските държави за мирно решаване на конфликта в Украйна. ПФ обаче е все по-притеснен за положението на етническите българи в Украйна. По официални данни там живеят над 500 000 наши сънародници.

Това каза от парламентарната трибуна Красимир Каракачанов, съпредседател на Патриотичния фронт. Той прочете декларация от името на парламентарна група. В конфликта в Източна Украйна се изправиха българи срещу българи. Това е трагедия. Стотици наши сънародници се обърнаха за помощ от българската държава. Те не искат да участва в кръвопролитен конфликт и подават молби за пребиваване в България. Тук обаче те се сблъскват с мудната българска администрация, продължи Каракачанов.

Кризата може да продължи още дълго. Хиляди българи могат да потърсят помощ в родината на прадедите си. Въпросът е дали България е готова да приемем тези хора. Хиляди бесарабски българи са дали живота си във войните за Освобождение и Обединение на България. България не може да бъде ням свидетел на трагедията надвиснала над главата на нашите сънародници, категоричен беше той.

От ПФ предлагаме на КСНС при президента проблемът с нашите сънародници също да бъде разгледан. Правителството и външно министерство трябва да направят всичко възможно, за да помогнат на тези хора. Задължително трябва да се улеснят процедурите за издаване на документи за пребиваване на бесарабските българи, заяви още лидерът на ВМРО.

Задължително трябва да изградим цялостна стратегия за българските малцинства живеещи извън пределите на Република България. В този случай няма място за дребни партийни проблеми и караници. Всички институции трябва да действат изключително бързо. Интересите на България трябва да бъдат поставени над всичко, завърши съпредседателят на ПФ.

Водещи новини

Още новини