Росен Плевнелиев: Няма да издавам указ за мобилизация (видео)

Булфото
share

В близост до България има две кризи, които може да се превърнат в глобални. Това са кризата в Украйна и заплахата "Ислямска държава". И двете са в непосредствена близост до България. Това каза президентът Росен Плевнелиев след изнесения доклад на министъра на отбраната Николай Ненчев и началника на отбраната Румен Николов за състоянието на въоръжените сили в страната. Срещата се проведе в сградата на  Министерство на отбраната, предаде репортер на "Novini.bg".

Държавният глава успокои обществото, че в страната ни не се извършва мобилизация и няма да участваме в никакви военни действия. Той посочи, че през последните седмици се насажда излишно напрежение сред хората, но това е напълно неоснователно.

Президентът посочи, че мобилизация се извършва с указ на президента на страната. "Аз не съм издавал такъв и никога не е обсъждано да бъде издаван такъв указ", посочи той. 

Плевнелиев се обърна към правителството, че в обстановка, когато рисковете за националната сигурност се увеличават бюджетът за националната сигурност се намалява, а това е недопустимо. Президентът изрази надежда, че до края на годината да бъде намерен резерв и бюджетът ще се коригира. "Тези пари са необходими за модернизация на българската армия", посочи държавният глава.

Недопустимо е разходите за отбрана в България да намаляват, а рисковете да се увеличават".

Президентът отбеляза, че сигурността струва пари, но свободата и мирът са безценни. "Инвестициите в отбранителни способности означават и повече работни места. Инвестициите в отбрана гарантират и много възвръщаемост. Моят апел е да се намери резерв от правителството и в рамките на текущата година, да се изпълни поетият ангажимент за ненамаляване на парите за отбрана", каза президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава Росен Плевнелиев ще свика Консултативен съвет по национална сигурност през март по темата за отбраната и Българската армия, стана ясно още на срещата.

Той не уточни дата, тъй като по думите му Президентството и Министерски съвет все още подготвят нужните анализи и документация. Но провеждането на заседание на КСНС е било планирано още преди два месеца. "То се подготвя отдавна и не е защото една или друга политическа сила го искат, а защото нашата армия има нужда от постигането на нов политически консенсус по отношение на дългосрочните стратегии и деветте приоритетни проекта за модернизиране", подчерта президентът.

Водещи новини

Още новини