Ангелкова: До месец ще има яснота колко ще струва въвеждането на ЕСТИ

Булфото
share

Министър Николина Ангелкова отговаря на въпрос относно Единната система за туристическа информация по време на парламентарния контрол.

През изминалите години са правени няколко опити за създаването и въвеждането на системата, която има подкрепата на общините. Тази тема е актуална и покрай наплива на чужденци. Какви са намеренията за въвеждането на тази система, попита народният представител Борис Ячев.

Вече е премината необходимата съгласувателна процедура, като се работи активно за изграждането на ЕСТИ. Системата ще доведе до осветляване на сивия сектор в туризма, каза Ангелкова.

Единната система включва статистически данни, както и националния регистър, посочи министърът на туризма.

Бюджетът за 2014 година са били планували средства за изграждането на системата, но посочената сума не е била отпускана, както и не е била коректна, коментира Ангелкова.

Системата позволява електронно отчитане на нощувките в страната, каза Ангелкова, като призова за насочване на взаимни усилия за въвеждането на системата.

Необходима е законодателна промяна в Закона за тирузма, правят анализи и колко ще струва въвеждането на ЕСТИ. До месец ще имаме яснота колкото ще струва това, каза Ангелкова по време на парламентарния контрол

Водещи новини

Още новини