Димитров и Кадиев признаха: Има договорка валутният борд да не се пипа

share

Влоговете са гарантирани, хората да не се притесняват, съгласиха се Георги Кадиев и Мартин Димитров. Очаквам ситуацията да се успокои.

Хората могат да намалят риска от загуба на пари като държат спестяванията си в различни валути. Ако искат да спечелят трябва да вложат във валута, която предстои да се повиши. Това каза депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров в сутрешния блок на БТВ.

За мен няма смисъл да се държат парите в евро, по-добре е в лева. Левът е стабилна валута, благодарение и на валутния борд. Това каза депутатът от левицата Георги Кадиев в същото предаване.

Има консенсус между политическите партии валутния борд да не се пипа, увери Димитров. Това е едно добро нещо, което се случи в страната ни, категоричен е Димитров. В малките страни валутният борд е успешна мярка. Тя ни помогна. Това ще ни помогна да привлечем инвестиции, да се открият нови работни места, това е една възможност. Няма как с магическа пръчка да се вдигнат доходите, това е един от начините, посочи той.

Кадиев посочи, че страната ни няма да влезе скоро в еврозоната. Имали сме такава възможност през 2009 г., но инфлацията ни е попречила, призна той. Едно от изискванията е бюджетният дефицит, която няма как да спазим. Ние ще влезем в чакалнята най-рано през 2018 г. Оттам нататък ще седим в нея минимум две години. Има държави, които са седяло 7-8 г. Най-оптимистичният вариант е да влезем в еврозоната след 2020 г., смята Кадиев.

Това е начинът за сериозно намаляване на лихвените проценти. Еврозоната, ако е използва по разумен начин е нещо, което може да ни помогне. Гърция е лошият пример, обяви Димитров.

Влизането в еврозоната ще доведе и до вдигането на някои цени и това е неизбежно, категоричен е Кадиев. Той даде пример с държавите, които са приели еврото и показват, че има известно увеличение на цените. Това са минусите, но има и плюсове - по-лесно ще пътувате, ще правите свободно търговия.

Европейският съюз е Шампионската лига по футбол за държавите. България може да се върне до растежа при правилно извършени реформи, увери Мартин Димитров.

Нищо положително не виждам в икономиката ни. В Министерството на икономиката министърът си ходи на почивки и не работи за реформи, посочи Кадиев.

Водещи новини

Още новини