Миков обеща: БСП ще бъде конструктивна, градивна, остра, автентична лява опозиция (видео)

share

БСП лява България няма да подкрепи това правителството. Ние гласуваме и срещу избора не едно дясноцентристко правителство. Въпреки опитите да има диалог това не е достатъчно, защото той трябва да се пренесе на много места в станата. Притесняват ни заявените намерения за изваждане на БСП и ДПС от властта. Порочният кръг на 25 години вадене и слагане от властта ще продължи. Това каза лидерът на БСП Михаил Миков от трибуната на Народното събрание.

Обществото е разделено социално-икономически. И ние подкрепяме евроатлантическите ценности, но не и евроатлантическата бедност. Без промяна на данъчното облагане ние трудно ще се доближим до Европа, където има прогресивно данъчно облагане. Да, ние имаме своя грях в тази посока но направихме първата стъпка, посочи Миков.

Михаил Миков се усъмни, че правителството ще може да осигури такъв натиск на администрацията, че да се усети едно по-справедливо общество. Не чухме как ще се случи всичко това, подчерта той.

Социалните неравенства пораждат социалните конфликти, категоричен беше лидерът на БСП. Трудовото неравенство в България не се решава с призиви за подкрепа. Над половината български граждани не пожелаха да участват в това съгласие и днес стоят и гледат нас политиците.

БСП ще продължи да подкрепя социалните политики, обеща Миков. Ще настояваме коледни добавки на пенсиите, за ръст на обезщетенията за отглеждане на дете. За нас е крайно неприемливо, че след третото дете няма да има социални помощи. Това ни поставя в конфликт с хуманизма и световните стандарти на отношение към обществото. Дано дясното правителство да намери решения в посока преобладаване на бедността в регионите. Ще настояваме за контрол на монополите, заяви лидерът на социалистите.

Той посочи, че не е важна подкрепата между партиите, а това как ще бъде провеждана политиката. "Ние ще очакваме от това правителство да постигне ръст на икономиката от 1,8, да има осигурени 450 000 нови работни места, да достигне онзи ръст на инвестициите от 5%, какъвто имаше при предишното правителство в условията на политическа нестабилност.

Изчерпването на неолибералния модел поставя предизвикателства пред нас. В заключение Михаил Миков обеща: "БСП ще бъде конструктивна, градивна, остра, автентична лява опозиция".

Водещи новини

Още новини