Президентът връчва днес мандата за съставяне на правителство на Борисов

Булфото
share

Точно месец след парламентарните избори президентът Росен Плевнелиев ще връчи днес проучвателния мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер - Бойко Борисов. Церемонията ще бъде в "Гербова зала" на "Дондуков" 2 след срещите на държавния глава с БСП и ГЕРБ, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

След поредната среща във вторник между лидерите на ГЕРБ и на партиите от Реформаторския блок стана известно, че формациите са одобрили състав и структура на правителство начело с Бойко Борисов. В новия кабинет на Борисов ще има трима вицепремиери и 18 министри, като Реформаторският блок ще има един вицепремиер и шестима министри, а АБВ - един, съобщи след разговорите вчера Румяна Бъчварова. Заместници на Борисов ще са депутатът от ГЕРБ Румяна Бъчварова, евродепутатът и бивш министър на еврофондовете Томислав Дончев и лидерът на Движение България на гражданите и бивш еврокомисар Меглена Кунева.

След като получи проучвателния мандат за съставяне на правителство, Борисов разполага със седем дни, за да го върне изпълнен - да представи на президента състав и структура на Министерския съвет. Очаква се това Борисов да направи още днес. Тогава новото правителство може да бъде гласувано от парламента още в четвъртък.

Първо се гласува кандидата за премиер. За да бъде избран, е нужна подкрепа на повече от половината депутати, участвали в гласуването. След това той предлага структурата на кабинета и министрите, за които също трябва да са гласували повече от половината депутати.

Късно във вторник Патриотичният фронт реши, че няма да подкрепи в този й вид предложената програмна декларация за работата на бъдещото правителство, защото сериозно се разминава с обсъжданите и приети в хода на преговорите точки от програмите на ГЕРБ и организацията.

Преди срещата си днес с ГЕРБ президентът Росен Плевнелиев ще разговаря и с представители на БСП. Социалистите вече заявиха, че ще гласуват "против" правителство на ГЕРБ и Реформаторите.

Водещи новини

Още новини