Близнашки: Няма да отида в Конституционния съд, нито ще стана посланик

share

На тържествена церемония в Министерския съвет премиерът Георги Близнашки връчи на писателя Антон Дончев наградата "Св. Паисий Хилендарски" за 2014 г. Наградата се връчва за изключителния принос на акад. Антон Дончев за развитието на националната културна идентичност и духовните ценности, както и за ярката му гражданска доблест, каза по време на церемонията премиерът Близнашки.

Премиерът припомни думите на Антон Дончев, казани при представяне на романа "Време разделно" преди години. Тогава Антон Дончев казва: "Тази книга е за човешкото достойнство. То е гръбнакът на личността и на обществото. Гръбнакът, който държи главата изправена и челото високо". Напоследък сякаш сме лишени от способност, която смятаме, че винаги сме имали - да бъдем горди и достойни, каза Близнашки.

Говорим за достойнството и гордостта на българската нация, която винаги е и била европейска, каза премиерът. Достойнството ни се свежда не до способността да оцеляваме в тежки времена, а да бъдем личности. Това е достойнството на народ от личности, а не от оцеляващи, подчерта премиерът.

По-късно пред журналисти той отрече появилата се информация, че ще заеме добър пост като награда за свършената от него работа. Георги Близнашки беше категоричен, че се връща в университета, в който преподава. „Няма да стана посланик и няма да отида в Конституционния съд”, заяви той и допълни, че си има достатъчно работа и не знае защо толкова хора са загрижени за бъдещето му.

"Към този момент службите по сигурност не са подавали данни към мен за българи-джихадисти", допълни той. Проф. Близнашки обясни, че ще изчака данните от министъра на отбраната и тогава ще се произнесе по въпроса за българските джихадисти.

Водещи новини

Още новини