Росен Плевнелиев: Българската държава винаги се е възраждала през вековете

Булфото
share

С участието на президента Росен Плевнелиев и на премиера Георги Близнашки тази вечер в националния парк-музей "Самуилова крепост" край петричкото село Ключ се състояха заключителните събития от националната кампания за отбелязване на 1000 години от смъртта на българския цар Самуил, предаде БНР.

Беше отслужена заупокойна служба в памет на цар Самуил с участието на българския патриарх Неофит и митрополити от Светия синод на Българската православна църква. В словото си за делото на Самуил, президентът Росен Плевнелиев отбеляза:

"Споменът за Самуил вдъхновява народа ни в борбата за национално обединение след Освобождението на България. Скъпи сънародници, в многовековната история на българската държава са записани редица съдбоносни решения, победи и загуби на бойното поле и дипломатическата маса. България познава добре както времена на държавническа мъдрост, на единство и възход, така и години на разцепление, хаос и упадък. Чрез поуките на пораженията и страданията българската държава винаги се е възраждала през вековете, а нашият народ е намирал сили да заеме достойното си място в Европа и света."

Водещи новини

Още новини