Даниел Митов предлага наказания срещу българи, биещи се за Ислямска държава

share

Министърът на външните работи Даниел Митов е предложил иницииране на законодателство, което да криминализира участието на български граждани в редиците на екстремистката групировка "Ислямска държава", съобщи БТА.

"Предвид събитията в Близкия изток "Ислямска държава" е огромна заплаха за нашата национална сигурност и за сигурността на партньорите ни в ЕС", е заявил Митов при откриването на форума: "Перспективи пред българската външна политика: рискове и предизвикателства".

Той допълни, че България политически е част от усилията на тази общност да се справи с опасността от "Ислямска държава". Външният министър подчерта, че през последните седмици има ясен и точен ангажимент от страна на НАТО, както и от страна на държавите в Близкия изток. Усилията са насочени основни към военно неутрализиране, пресичане на финансирането на организацията, както и към делегитимирането й като политически приемлив избор. Освен това се взимат мерки бойци от радикалната сунитска групировка с паспорти от ЕС и от НАТО да бъдат идентифицирани и да се вземат съответните мерки, ако и когато те се завърнат.

"В тази ситуация се нуждаем от силна външна политика и за тази цел имаме нужда от национален консенсус и приоритети, които не зависят от смяната на правителството", каза Митов. "В българската външна политика трябва да има приемственост и ясен и категорично зададен дневен ред, който да не зависи от това кой е на власт или кой е във външното министерство", допълва външният министър.

Даниел Митов отрече спекулациите за премахването на оградата по границата с Турция. "Това, че сме казали, че съоръжението има временен характер, не означава, че започваме да го махаме. Това е продължение на политиката на предшестващия служебното правителство кабинет. Оградата е изградена с определена цел и предвид обстоятелствата, засягащи бежанската вълна, и за да могат да се контролират определени участъци на граничната зона. Такава е и нашата позиция", подчерта външният министър.

Митов заяви, че "заобикалящите ни кризи изправят страната ни пред нови геополитически предизвикателства и ни поставят отново и отново в ситуация да препотвърждаваме своите европейски и трансатлантически избор и принадлежност".

Водещи новини

Още новини