Кристалина Георгиева: Поставих добро начало за България

Булфото
share

Не съм разочарована от неуспеха в конкуренцията за поста на дипломат номер едно на Брюксел. Напротив, самото ми участие е добре за България, защото ни дава по-добра позиция в преговорите по нататък за постовете в Брюксел. Това каза пред БТВ Кристалина Георгиева.

Дялан камък съм, ставам за много ресори, което ще улесни намирането на пост в новата Европейска комисия, каза още тя.

Георгиева очерта възможните насоки – управлението на големи парични потоци , с което се е занимавала в Световната банка, както и проекти по опазване на околната среда.

„Мога да бъда полезна с опита си, смятам че мога да дам много на Европейската комисия”, допълни българският кандидат за еврокомисар.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева не се съмнява, че ще играе значителна роля в следващата Европейска комисия. Тя съобщи в Брюксел, че има представа какви ще бъдат бъдещите й отговорности. Тя бе категорична, че не може да ги оповести преди Жан-Клод Юнкер да приключи с разпределението на ресорите на комисарите, което се очаква да бъде факт до седмица.

Георгиева определи като реални, лансираните у нас варианти за ресори като околна среда и климат, бюджет, транспорт или енергетика заради досегашния си професионален опит. "Аз съм била директор по околната среда в Световната банка. Разбира се, че съм се занимавала с бюджети. Имам достатъчно опит в областта на енергетиката. Бях директор по инфраструктура и енергетика", посочи още тя.

Българският еврокомисар не потвърди, но и не отрече, че вероятно ще е един от заместник-председателите в следващата Европейска комисия, като изрази оптимизъм за бъдещата си работа с Жан-Клод Юнкер и отрече да изпитва разочарование от това, че не е избрана за върховен представител за външната политика.

"Начинът, по който аз мога да изразя благодарност към нашите хора за подкрепата е, да си сложа сърцето в работата и да направя всичко, което е по силите ми за доброто представяне на страната ни. За това, да ни уважават в Брюксел, да имаме силна позиция като страна", категорична е тя.

Ресорът, който е предложен на Кристалина Геогриева, е бюджет и финанси, научи Нова телевизия. Това е една от ключовите позиции в Еврокомисията. При избора на Георгиева е взет предвид и опитът й в Световната банка.

 

Водещи новини

Още новини