Проф. Константинов: Изборната ни система е една от най-добрите в света (видео)

share

Радвам се, че идеята за изборен министър беше оттеглена. Този министър нямаше какво да прави. Българската изборна машина е една от най-добрите в света. Изборната ни система е почти перфектна. Трябва да оставим нещата, както са си. Купуването на гласове е проблем на правоохранителните органи, а не на изборната система.

Това каза в сутрешния блок на БНТ проф. Михаил Константинов. Заедно с него гост беше и социологът Кольо Колев. Те коментираха снощното интервю пред националната телевизия на премиера Георги Близнашки. Основното от изказването на премиера беше, че няма да се месят в изборния процес. Служебното правителство ще играе на тези избори, но с думи. Премиерът се е усетил, че основната функция на едно служебно правителство е провеждането на предсрочни избори, каза Колев. Трябва да се оправи начина на избиране на ЦИК. Крайно време е да се изчистят и мъртвите души в избирателните списъци. Това не може да бъде направено от служебния кабинет. Това е законодателна работа. Искам да се обърна към всички политици: Уважаеми български политици, спрете да купувате гласове и циганите ще спрат да ви ги продават. Ще трябва малко време, за да се научат хората да гласуват без да получават пари, заключи проф. Константинов.

Несериозна е идеята, че това правителство ще може да направи някакви големи промени, продължи Колев. Служебният кабинет трябва да остави подредени нещата за следващите. Основното задължения им остава да създадат нормалните условия за провеждането на честни избори, каза още той. За последните години парите за здравеопазване са се вдигнали пет пъти, а качеството се е влошило също пет пъти. Просто много се краде, коментира Константинов актуализацията на бюджета на НЗОК.

Водещи новини

Още новини