Милка Гечева се завръща начело на ДНСК

share

Поредна смяна на ръководни постове от Служебното правителство. Дирекцията за национален строителен контрол вече има нов началник, съобщава Дарик.

Досегашният шеф архитект Николай Христов е сменен с Милка Гечева, която оглавяваше дирекцията при управлението на ГЕРБ. Министърът на регионалното развитие Екатерина Захариева коментира, че подмяната не е политическа, а се залага на експертните качества на Гечева.

Още през миналата седмица архитект Николай Христов коментира пред журналисти, че до няколко дни няма да е началник на ДНСК. Той каза и че се подготвя на неговото място да бъде назначена Милка Гечева, която е заемала поста при ГЕРБ. Христов уточни, че върху него е оказван натиск, а връщането на Гечева цели да бъдат потулени редица нарушения в ДНСК.

Служебният министър на регионалното развитие Екатерина Захариева, обаче, мотивира това назначение с високия професионализъм на Милка Гечева.

„Тя не е политическо назначение, въпреки изказванията. Почти цялата й професионална кариера е минала в дирекцията. Тя е започнала там от обикновен експерт, растяла е нагоре и когато я направиха директор, тя си беше там служител и беше един от най-добрите служители. Тя беше забелязана и направена директор, защото беше професионалист, който работи надпартийно и безпристрастно", заяви служебният министър на регионалното развитие.

Захариева коментира и спрените средства по двете оси на Оперативна програма "Регионално развитие".

По думите й проблемите могат да се решат най-рано края на октомври, а забавените плащания към строителния бранш и общините трябва да бъдат възстановени с пари от държавния бюджет.

„Ние трябва да осигурим средства от държавния бюджет, за да може тези проекти да се случат и когато средствата бъдат възстановени и плащанията, те ще се върнат, ще се възстановят от европейските средства. Защо трябва да ги осигурим? Защото ако не ги осигурим, ще ги изгубим безвъзвратно и ще трябва да ги платим по договорите, не е честно, ние сме ги сключили със строителите", допълни тя.

Захариева уточни, че ако проектите не бъдат завършени навреме няма да получим европейски средства за тях. Все още обаче не е ясно от къде ще се намерят средства в централния бюджет, за да може държавата да се разплати със строителите и общините.

Водещи новини

Още новини