Политолог: Това е най-гръмотевично проваленият мандат в политическата ни история

share

Това е най-гръмотевично проваленият мандат в българската политическа история. Не си спомням след Освобождението да сме имали подобен крах на парламентаризма. Това каза в интервю за БНР политологът Антоний Гълъбов, като подчерта, че парламентът на практика е приключил работата си.

Коалиция за България, в лицето на БСП, се движи в последните седмици по една пропагандна схема, която е лесно четима и видима.  През последните седмици ДПС показа, че е в състояние да се държи като лоялна партийна структура и едновременно с това като предвидим партньор в Народното събрание. Намираме се в много трудна ситуация, днес кризата се задълбочи, защото отказът по същество да бъде актуализиран бюджетът на НЗОК и държавния бюджет може да изправи в следващите седмици редица системи в държавата пред много сериозни трудности. Отказът на ГЕРБ е част от кризата. Става дума за един много влиятелен, много мощен втори план в развитието на този спектакъл, който остана невидим както за общественото внимание, така и за анализаторите. Аз мога само да предполагам и моето предположение е свързано със заплахата, която беше артикулирана вчера от Мая Манолова, а именно намерението на парламентарната група на Коалиция за България да атакува пред Конституционния съд актуализацията. Без съмнение има и някакъв междуличностен план. Разговорът, който Михаил Миков е провел с Бойко Борисов допълнително е влошил ситуацията. Това са само хипотези, видимата част на българския политически живот се стеснява все повече за сметка на невидимата, коментира политическият анализатор.

Антоний Гълъбов прогнозира предизобрна кампания в условията на обща държавна криза, обща криза на политиката, на нова вълна на популизъм. Ще бъдем свидетели на една изключително агресивна кампания. Това би могло да доведе до по-ниска избирателна активност, а тя може да възпроизведе отново парламент без цял мандат, прогнозира политологът.

Водещи новини

Още новини