Борисов: Ако няма актуализация на бюджета, служебното правителство ще кара само на вода (видео)

Булфото
share

В Народното събрание се проведе кръгла маса на тема "Българската културна политика - визия за развитие и модели на управление", която беше организирана от ГЕРБ. Участие взеха видни културни дейци, археолози и музейни работници, предаде репортер на Novini.bg.

Бившият министър на културата Вежди Рашидов за пореден път подчерта, че е работил в условията на безпрецедентна финансова криза и с възможно най-ниския бюджет, като министър на културата. "Въпреки всичко през тези 3,5 години, в които бях министър, се е борих да бъде съхранена българската духовност и българската култура. По време на управлението на ГЕРБ бяха възстановени редица археологически обекти и беше проведена реформа в българския театър, а залите отново бяха пълни", каза Рашидов. Той зададе въпроса с какво се занимава сегашния министър на културата и побърза да отговори, че за една година не е направено почти нищо и само са изхарчени едни пари. "Не беше продължена реформата в музейното дело и парите за археология са спрени", допълни бившият министър. Проф. Николай Овчаров също застана зад думите на Рашидов и подчерта, че през цялото управление на ГЕРБ са отделяни най-много средства, откакто той ръководи археологически разкопки.

На дискусията присъства и председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. Той подчерта, че за него е престъпление да се лишаваме от европейски средства за археологическите разкопки. "Чрез археологията можем да станем известни по цял свят", поясни Борисов. Той разказа, че на един Европейски съвет е чул лично как Жозе Мануел Барозу разказва за археологическите разкопки. "Нека да не бъдем известни с атентата срещу папата, а да бъдем известни с археологията и нашата история. В Европа ни хвалиха за две неща по време на нашето управление. Едното е археологията, другото е финансовата стабилност. Това, което ние правехме за археологията е инфраструктурата, защото няма как да стигнеш без път до един обект. Някои обясняват, че асфалта не се ял. А как без инфраструктура ще се развива културен туризъм", попита риторично Борисов.

След приключване на събитието бившият премиер се спря отново пред журналистите. "Настоявам за оставката на Иван Искров. Доверието в БНБ се изгуби. Трябва да дойдат нови хора", категоричен беше Борисов. "Ние сме за актуализация на бюджета. Вчера разбрах, че Петър Чобанов и Пламен Орешарски също са наясно, че трябва да има актуализация. Служебното правителство и без това ще бъде само на хляб и вода. Ако не се направи актуализация на бюджета, то ще бъде само на вода. Предадох на Цецка Цачева, задължително да настоява тази точка да влезе в дневния ред на парламента", разкри Борисов. Той за пореден път подчерта, че Кристалина Георгиева има безспорния авторитет да бъде еврокомисар. "Ако наистина бъде избран Кристиан Вигенин, както се чува, това ще бъде дъното", каза още той.

Водещи новини

Още новини