Руският външен министър у нас заради "Южен поток"

Getty Images/Guliver
share

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин ще се срещне с министъра на външните работи на Руската федерация Сергей  Лавров, който ще бъде днес на посещение в София по покана на българския си колега.

Визитата е по повод на отбелязването през 2014-а на 135-годишнината от установяването на дипломатически отношения  между България и Русия.

Сергей Лавров ще бъде приет от президента Росен Плевнелиев, от председателя на Народното събрание Михаил Миков и от премиера Пламен Орешарски.

Предвижда се да бъде подписано Споразумение между правителствата за сътрудничество в областта на здравеопазването и медицинската наука. Макар че не е официално обявено, очаква се проектът “Южен поток”, който по настояване на Европейската комисия София замрази, да бъде сред коментираните теми. България е първата страна, през която минава газопроводът, след като тръбите излязат от Черно море и  от строежа на наша територия зависи и изграждането в останалите страни по трасето.

Посещението на Сергей Лавров ще бъде съпроводено със засилени мерки за сигурност и два протеста, организирани от ”Протестна мрежа”. Първият е в 12.30 ч. пред сградата на Министерството на външните работи, а вторият – от 15 ч. пред Министерския съвет. Протестите се организират във “Фейсбук” и са срещу подписването на документи по проекта "Южен поток" от правителството, което предстои да подаде оставка.

Водещи новини

Още новини