Миков: Да се възползваме от геостратегическото си положение

Булфото
share

Когато на ден през "Дунав мост"2 влизат 30-40 хиляди автомобила, държавата трябва да се концентрира спешно върху главния път Е-79, или Европейски коридор номер 4, в участъка от Видин до София, за да се възползва от геостратегическото си положение.

Това заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков при откриването на обходния път на Враца, в което участва. Той допълни, че това е първостепенен приоритет, върху който трябва да положат усилия както днешното правителство, така и следващите. Михаил Миков посочи, че изграждането на обходния път на Враца е първата стъпка, продължава изграждането на обходния път на Монтана, а през следващите дни трябва да започне
строителството на обхода Димово-Ружинци. "Дунав мост"2 се превърна в едно изключително важно съоръжение за България, което поставя по друг начин геостратегическото място на България на Балканите и връзките между Гърция, Турция и Европа, и затова днешното и всяко следващо правителство трябва да положат усилия за подобряване на пътната инфраструктура в участъка София-Видин", коментира пред журналисти той.

Председателят на Народното събрание отбеляза, че тези усилия са закъснели немалко, защото когато България сключва договора за "Дунав мост"2, в чл. 3 е казано, че всяка от страните трябва да отстрани тесните участъци по трасето. Тесни участъци по път Е-79 в Северозападна България - много, коментира Миков и допълни, че магистралите в Южна България са отнели възможностите проблемите да бъдат решени по време на строителството на "Дунав мост"2 и сега темпово трябва да се концентрират инвестициите тук.

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, председателят на Управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" Стефан Чайков, областният управител на Враца Венцислав Василев и кметът на общината Николай Иванов откриха обходния път на града. Новото съоръжение е с дължина 6817 м, а инвестицията в него е 14,6 милиона лева. На пътя, който е част от трасето на път Е-79, са изградени пътен възел с подлез, кръгово кръстовище и железопътен прелез, и други съоръжения. Строителните дейности са извършени за около година и половина с финансовата подкрепа на оперативната програма "Транспорт".

Стефан Чайков посочи, че е отворена процедурата за избор на изпълнители на изграждането на четирилентов път Ботевград-Мездра, като проектът е разделен на два лота. Общата стойност на строителството е 250 милиона лева, а проектът е включен в титулния списък на програмата "Транспорт" за следващия програмен период. Ако до края на годината бъде избран изпълнител, строителството ще започне през следващата година и ще продължи до края на 2017 г., уточни той. Предстои да бъде открита и процедура за идеен проект за скоростен път с четири ленти от Монтана до Видин, допълни Стефан Чайков.

Водещи новини

Още новини