Мария Капон: Хората се страхуват

Булфото
share

Ние предлагаме алтернатива на хората да бъдат свободни, да преодолеят страха, да бъдат избирани и да избират. Ние от ЕНП не сме като другите, борим се хората да живеят по-богато и по-щастливо. Това каза кандидат-президентът на партията Мария Капон в сутрешния блок на БНТ.

За нас е важно да покажем, че силата на един президент е това да разбие монополите, защото по-страшното от монопола на захарта, на олиото, на петрола, това е монополът в политиката, каза тя.

По думите и хората изпитват постоянен страх - страх от феодалите по места, страх да не загубят работата си, страх от статуквото, което ги е мачкало през всичките тези години. Тези хора са държани като крепостни селяни, някой все е определял живота им. Има голям страх у българина. И когато се вдигне знамето, ние ще ставаме все повече, ще говорим, за да бъдем чути.

Страхът е насаждан от много политически сили, на много места по страната има монопол на някои партии. В българия омерзените не искат да гласуват, а омерзителите управляват.

Софиянци знаят как се разпределят порциите, каза Мария Капон по въпроса с искания преди години подкуп от общински съветници от Росен Плевнелиев. И затова нашата кампания за София е под името "С чисти ръце за София", каза Капон. По отношение на скандала около кандидата за президент Росен Плевнелиев, Мария Капон заяви, че той трябва да каже истината.

Капон поясни, че по време на кампанията ще говори, за да може да бъде чута. Със сигурност ние в Единна народна партия знаем, че това е един дългосрочен проект, посочи още тя. По места Капон поясни, че в 258 общини ЕНП е регистрирана  самостоятелно, а в шест общини в коалиция. „Важно е да бъдем чути. Този път ще бъдем една приятна изненада, а следващият път ще бъдем повече и повече”, подчерта още кандидатът за президент.

По думите й президентът има достатъчно възможности по Конституция да работи. Президентството не е един червен килим и четене на речи или от време на време връща един законопроект. Той има отговорността за назначенията, поясни Капон и добави например, че главният прокурор на България се назначава и от президента. „Много е важно българите да знаят за какво гласуват, да направят своя избор”, подчерта кандидатът за президент от ЕНП. Президентът трябва да работи с правителството, но и за гражданите, защото той е пряко избран от тях, каза още Капон.

В политиката няма врагове, има опоненти. Най-големият ми опонент е БСП. На въпрос за предстоящите избори и това ако се стигне до втори тур и Капон не участва тя за кого би призовала своите симпатизанти, Капон посочи, че партията е в център дясно. „На първия тур съм убедена, че ще има добри резултати. Важно е хората да направят своя свободен избор”, поясни Капон.

Водещи новини

Още новини