БСП: Апелираме за смирение и хладнокръвие (видео)

share

Парламентарната група на Коалиция за България /КБ/ ще организира дарителска акция за всички засегнати райони съобразно възможностите си. Това каза заместник-председателят на ПГ на КБ Атанас Мерджанов пред журналисти в парламента.

Той се обърна с апел и към всички други да подкрепят пострадалите. Политикът призова всички служби и застрахователни  компании, които имат отношение към пострадалите райони, да проявят разбиране и да предприемат бързи действия.

В този тежък за страната момент повече от необходимо е да се прояви смирение и хладнокръвие, заяви Мерджанов. Имаме човешки  жертви и е нужна адекватност и бързи, смели действия от всички отговорни фактори, които оглавяват съответните служби, допълни той.

В момента министър-председателят, заедно с министрите на вътрешните работи и отбраната, са се отправили към Добрич,  където ситуацията също е тежка, каза Мерджанов. Много от депутатите от КБ още от снощи са в бедстващите райони и участват усилено в действията на кризисните щабове по преодоляване на тежките последствия, добави той.

Всеки опит за политическа спекулация "на гърба на трагедията на хората" би бил вреден и пагубен, за това е необходимо всички ние да проявим разбиране и подкрепа на нуждаещите се, коментира Мерджанов.

Той посочи, че вероятно ще се наложи бърза оценка на щетите по отношение на земеделските райони. Комисиите трябва да  направят анализ, да се видят възможностите на държавата - с какво би могла да подпомогне, тъй като е обявено вече бедствено положение в няколко района на страната, и едва тогава трябва да се потърси помощ от Европейската комисия /ЕК/, заяви Мерджанов.

В отговор на репортерски въпрос Мерджанов каза, че в този момент оценки за действията на една или друга служба е крайно  некоректно да се дават. Да говорим за вина в конкретната ситуация, мисля, че е доста прибързано и нередно, има си правораздавателни органи, които са длъжни да се заемат с този въпрос, добави той. Според него сега най-важното е да бъдат преодолени тежките последствия и да се предвидят всички необходими защитни действия.

Водещи новини

Още новини