ГЕРБ поискаха обсъждане на Възродителният процес

Булфото
share

От ГЕРБ настояват в дневния ред на парламента да влезе обсъждане на промените в Наказателния кодекс. На брифинг в
Народното събрание Красимир Ципов от ГЕРБ заяви, че от групата между първо и второ четене са направили предложение за отпадане на давността за престъпления, извършени от комунистическия режим. "Целта ни беше да спестим на България поредната наказателна процедура, но и да чуем какво е становището на останалите парламентарни групи по този важен въпрос", поясни Ципов.

Вежди Рашидов заяви, че не може да има давност за "сериозната рана в душите на български граждани", която била нанесена от "Възродителния процес". "Тази болка не може да бъде така лесно забравена. Няма да забравя сълзите на моя 70-годишен баща, който плака като бебе, докато го извеждаха от къщи. Няма да забравя как разделиха майки и деца, като отпратиха едните за Турция, как се разделяха братя и сестри. Това беше геноцид", коментира депутатът.

Според Рашидов "Възродителният процес" не е бил извършен от целия български народ, а от 5-10 души. "Когато виновниците бяха живи и здрави, лидерът на ДПС пиеше кафе с Тодор Живков", каза Рашидов. Според него днес е дошло време не да се търси вина от инициаторите, защото вече не са между живите, а да се търси отговорност от онези, които са ги прикрили. Рашидов смята, че ДПС са отговорни за прикриване на престъпниците.

Красимир Ципов коментира, че слоганът на кампания на Коалиция за България от последните парламентарни избори "Да върнем България на хората" след една година управление се е превърнал в "Да върнем България на хората от Държавна сигурност".

Водещи новини

Още новини