Миков: Веднага след КСНС решаваме за референдума

share

Във вторник следобед парламентът ще заседава извънредно, за да се реши окончателно ще има ли референдум за изборните правила заедно с предсрочните избори, съобщи пред "Преса" шефът на НС Михаил Миков.

Депутатите ще вземат решение часове след заседанието на Консултативния съвет при президента.

Извънредното заседание на НС се налага по две причини. Първо, защото досега точката два пъти е отхвърляна в пленарна зала, а срокът за решаване на този въпрос изтече на 10 юни. И второ, защото от сряда парламентът има да гледа много амбициозна програма от спешни закони, някои, от които са синхронизации с правото на ЕС, за да не плащаме глоби.

Депутатите трябва да решат утре дали заедно с избора на депутати да отговаряме на трите въпроса така, както ги предложи президентът - дали вотът да е задължителен, мажоритарен и електронен.

Възможно е обаче и да се разделят въпросите, така че да остане допитване само по една тема - например за задължителното гласуване, както искат от БСП и ГЕРБ. Но може да се добавят и нови въпроси, като например да се свика ли ВНС след определене срок, ако политиците се разберат за това.

Водещи новини

Още новини