Чобанов: Няма дупка в бюджета от 10 млрд. лв.

Булфото
share

Министърът на финансите Петър Чобанов отхвърли твърденията на опозицията за бюджетен дефицит от 2,6 на сто до края на годината.

Той определи твърденията на опозицията в тази връзка като политическа атака и увери, че към момента не се налага актуализация на бюджета: "Няма такава дупка от десет милиарда. Това са спекулации и произволно хвърлени в публичното пространство големи числа, които явно се стремят да стреснат икономическата публика и да сложат спирачка на позитивното икономическо развитие, което се наблюдава напоследък. Виждате, че в последните шест месеца расте показателят на бизнес климата, той е на най-високото си ниво от ноември 2008-а, расте потребителското доверие, това е на най-високото си ниво от лятото на 2007-а - все позитивни изразители и показатели на икономиката. Така че не смятам, че трябва да се борави произволно с такива големи числа и да се плашат хората".

По отношение парите за спешната помощ, двустранна среща между министрите Петър Чобанов и Таня Андреева не се е състояла. Решението трябва да бъде на правителството, посочи Чобанов: "Към момента все още не сме провели този разговор, но аз предложих да го проведем в рамките на кабинета, тъй като не виждам в кабинета хората да са спрели да работят. Кабинетът е този, който решава как да бъдат изразходвани средствата. Финансовият министър не решава нищо еднолично".

Министър Петър Чобанов направи коментарите това след края на заседанието на Комисията по бюджет и финанси, която трябваше да емитира дълг от 1,493 млрд. евро за покриване на стар емисионен дълг и за покриване на заложен в бюджета дефицит. Скандал обаче прекъсна работата на комисията.

Водещи новини

Още новини