Маргарита Попова: Да направим така, че България да бъде позната с розата и с усмивката

Булфото
share

Продуктите от българската роза са известни в цял свят и това е едно от нашите национални достойнства, една от нашите национални гордости. Това каза пред жителите на Карлово вицепрезидентът на България Маргарита Попова по повод на Празника на розата.

"Нека да направим така, че България да бъде позната с розите, с усмивките, с добрината, с човечността и нека категорично да кажем, че тук, на Балканите, на тази географска ширина има красив народ, който работи, който знае как да се весели, да кажем, че тук се отглежда най-красивото цвете на земята, маслодайната роза", посочи Попова. По думите й маслодайната роза е "нашата реклама, нашата визитна картичка, за която ние, всички политици, трябва да работим много повече, да дадем възможности и на общините".

Централната власт трябва да знае, че е длъжник на тази красива част от отечеството, а и държавата не прави все още достатъчно за рекламата както на розата, така и на родината ни чрез нея, добави вицепрезидентът. Всички гости са добре дошли на нашата земя, но те трябва да знаят, че когато идват тук, те идват и за туризъм, но и за да правят изгоден и добър бизнес и за двете страни, допълни Попова. Тя призова всички кметове на населените места от Розовата долина да бъдат по-активни и само така по думите й "можем да направим България да бъде позната с розата, нейните продукти, с усмивките".

Маргарита Попова присъства на ритуала "розобер", който се състоя в розовите масиви на карловския квартал "Сушица". Там стотици туристи от десетки страни, най-много от които от Япония, посрещнаха Царицата на розата за 2014 г. Десислава Богойска. След като миналогодишната царица й връчи короната, Богойска, заедно с малките "розички", поведе многолюдното шествие към центъра на града. На пл. "20 юлий" кметът на Карлово Емил Кабаиванов връчи на Царицата на розата златната роза, символ на града и на празника. Празненството продължи с богата концертна програма с участието на танцови и хорови състави от община Карлово. Сред гостите бяхаи десетки дипломати.

Водещи новини

Още новини