Керосинът на бойната ни авиация намаля драстично

Булфото
share

Керосинът на българските Военновъздушни сили намаля драстично. Заради руските транспортни самолети, които летят по траекторията на морската ни граница, НАТО нарежда на пилотите ни да вдигат изтребителите и да пресрещат руските машини, пише "Труд".

"Заради засилените полети на нашите МиГ-29 по мисията "Ер Полисинг" планираният керосин за годината е намалял и за това са необходими пари за още", обяви вчера военният министър Ангел Найденов. Миналата седмица правителството отпусна спешно 20 млн. лв. на Министерство на отбраната.

Голяма част от парите ще отидат за купуване на керосин, поясни Найденов. Преди месец той обяви, че руските самолети извършват и разузнавателна дейност.

Министърът повдигна и въпроса, че страната ни трябва да престане да бъде зависима от Русия, която единствено има право да поддържа изтребителите МиГ-29.

Президентът Росен Плевнелиев призова НАТО да изпрати у нас военна техника, която да ни помага в изпълнение на охраната на въздушното пространство на Европейския съюз. За пореден път Найденов обяви, че се надява до края на месец юни правителството да вземе решение дали да се върви към закупуване на нови изтребители, или да се удължава ресурсът и да се направи модернизация на руските машини.

Министърът допълни, че българските ВВС предпочитат нов изтребител. Добре е да се заделят малко средства, с които да се поддържат изтребителите, а през това време да се стартира сделката за нова техника, каза той.

Закупуването на нови самолети ще струва на правителството над 700 млн. лв., като с тези пари могат да се вземат 9 изтребителя. ВВС се нуждае поне от една ескадрила между 16 и 24 изтребителя, каза още Найденов. До този момент специална комисия от Министерството на отбраната е преговаряла с известни производители на изтребителна техника, но е ставало дума за 8 бойни и една учебна машина.

Водещи новини

Още новини