Отнемат допуска до класифицирана информация на Мария Дивизиева

Булфото (архив)
share

ДАНС ще отнеме допуска до класифицирана информация на началника на кабинета на министър-председателя Пламен Орешарски - Мария Дивизиева, съобщи "Дневник", позовавайки се на информация от агенцията.

По-рано днес Дивизиева стана обвиняема по разследване, свързано с оперативна програма "Адмнистративен капацитет". Според държавното обвинение тя е давала неверни сведения за усвояване на пари по европейски фондове.

Според обвинението през 2009 година като ръководител на оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК) Дивизиева е помогнала на председателя на Военно-апелативния съд полк. Петър Петков да бъдат усвоени близо 700 хиляди лева. По времето, когато беше заместник-министър на държавната администрация, тя ръководеше и дирекцията по оперативната програма.

По-рано днес от прокуратурата съобщиха, че са уведомили председателя на ДАНС Владимир Писанчев за повдигнатото обвинение на началничката на кабинета на премиера Орешарски.

От агенцията заявяват, че в закона е записано императивно задължение за ДАНС да отнеме допуска. Вероятно процедурата ще отнеме технологично време.

Едно от изискванията за издаване на разрешение за допуск до класифицирана информация, според чл. 40 ал. 1, т. 5 от Закона за защита на класифицираната информация, е срещу лицето да няма образувано досъдебно или съдебно производство за умишлено престъпление от общ характер.

Поради това ДАНС трябва да издаде документ, който е индивидуален административен акт, в който да е записано, че допускът до класифицирана информация на Дивизиева ще бъде отнет. След тя трябва да го получи и от ДАНС да удостоверят датата, на която това е станало. Едва след това той ще влезе в сила.

Водещи новини

Още новини